Macheta este disponibila si la NIR-uri si la facturile de clienti pentru selectare, adaugare si modificare pentru furnizori respectiv clienti, dar se pot defini pe fiecare categorie si prin nomenclatoare. Cautarea in macheta se poate face din campul din partea de sus a machetei dupa denumirea tertului. Tot de aici se pot adauga terti noi, sau modifica sau sterge terti existenti.
Pentru adaugarea unui tert se selecteaza categoria de terti in care dorim sa adaugam tertul din partea dreapta sus a machetei (in campul filtrez dupa) si apasam butonul Adauga care va deschide macheta de adaugare a tertului. ATENTIE!!! La adaugarea spre exemplu a unui furnizor va adauga acelasi tert si in categoria Furnizori - facturi de primit cat si in contabilitate. Butonul Sincronizez se foloseste pentru sincronizarea tertilor din gestiune cu cei din contabilitate, pentru cazul in care exista necorelatii intre tertii din gestiune si cei din contabilitate:

Campurile obligatorii pentru adaugarea unui tert sunt denumire (minim 3 caractere) si cod fiscal (minim 6 cifre), precum si alegerea valutei cu care se lucreaza cu tertul respectiv (implicit este selectat lei, dar se poate utiliza orice valuta definita de utilizator in Conta generala > Nomenclatoare > Definire valuta). De asemenea campul de cod fiscal este verificat cu ajutorul algoritmului de siguranta pentru a verifica corectitudinea codului fiscal introdus. Daca nu corespunde, in urma verificarii, la salvare va aparea mesajul Codul fiscal nu este valid. Doriti sa continuati modificarea cu acest codfiscal?. Desi se poate raspunde cu Da si se va salva tertul cu codul fiscal gresit, este de preferat sa se introduca de la inceput codul fiscal corect, deoarece este utilizat in declaratia 394, unde daca se depune declaratia cu coduri fiscale gresita, administratia financiara nu primeste declaratia, folosind acelasi algoritm de verificare al codurilor fiscale. Campurile optionale care se mai pot completa:
- Adresa - adresa tertului care il adaugam exclusiv oras si judet;
- Oras - orasul in care isi are sediul tertul adaugat. Orasul se selecteaza din lista. Daca orasul dorit nu exista apasam butonul
si adaugam orasul in macheta;
- Reg.com. - numarul de inregistrare la registrul comertului al tertului;
- Cont bancar - contul bancar al clientului;
- Banca - numele bancii si sucursala aferenta;
- Judet - judetul tertului;
- Grup - optional se pot defini grupuri de terti, dupa orice criterii doreste utilizatorul, si se selecteaza pentru fiecare tert un grup, grup care este util in obtinerea listelor pe grupurile definite de utilizator;
- Telefoane - permite inregistrarea unuia sau mai multe numere de telefon ca date suplimentare de contact;
- Web - daca tertul are pagina de internet se poate inregistra pe acest camp;
- E-mail - emailul societatii;
- Membru al Uniunii Europene - este util pentru cazurile de taxare inversa (importuri sau exporturi) pentru efectuarea corecta a inregistrarilor in contabilitate.
- Necesita impachetare - optiune disponibila la Clienti este utilizata pentru clientii care nu cumpara produsele asa cum sunt ele disponibile in gestiune (buc, kg, etc) si au nevoie de transformare in baxuri, pachete, etc.;
- Numar furnizor - se utilizeaza pentru o usoara identificare a tipului de impachetari, la clientii care necesita impachetare.
Tot in aceasta macheta, daca exista terti care au mai multe puncte de lucru, necesitand specificarea pe factura a acestui lucru, selectam tertul la care dorim sa adaugam subterti, si apasam butonul
Vad terti, apoi adaugam ca mai sus toti subtertii unitatii respective, toti avand acelasi cod fiscal, numai adresa fiind diferita la fiecare subtert in parte.
ATENTIE!!! implicit la crearea unei noi unitati este bifata la Gestiune > Configurare optiunea
Nu lucrez cu subterti. Pentru a putea defini subterti trebuie in prealabil debifata aceasta optiune.
Pentru modificarea codului fiscal al unui tert nu se utilizeaza aceasta macheta, ci Setari generale >
Corectare terti.