:: Salarii

Noutati privind modificarile legislative si din modulul Salarii din Trendix

Prima pagina :: Stiri :: Salarii :: Noile tarife de risc pentru accidente de munca si boli profesionale

Noile tarife de risc pentru accidente de munca si boli profesionale

09-07-2012

Prin Ordin nr. 337 din 20.04.2007, publicat in Monitorul Oficial nr. 293 din 03.05.2007, intrat in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2008, se aproba actualizarea Clasificarii activitatilor din economia nationala (CAEN), in vederea asigurarii raportului de 1:1 cu Nomenclatorul de activitati utilizat in cadrul Comunitatii Europene (NACE). In anexa care face parte integranta din ordinul mai sus mentionat, este prezentata corespondenta intre vechiul cod CAEN si cel care a intrat in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2008.
In HG nr. 144/2008 privind aprobarea Normelor metodologice de calcul al contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, publicata in Monitorul Oficial nr. 124 din 18.02.2008, se precizeaza:

"Art. 6. - Angajatorii care isi modifica activitatea principala, implicit codul CAEN aferent, vor plati cota de contributie aferenta noului tarif de risc incepand cu luna urmatoare schimbarii activitatii principale, in baza declaratiei pe propria raspundere depuse.
....
Art. 9. - (1) Unitatile si institutiile realizeaza incadrarea activitatilor in clasa CAEN corespunzatoare, potrivit actualizarii Clasificarii activitatilor din economia nationala, aprobata prin Ordinul presedintelui Institutului National de Statistica nr. 337/2007.
(2) In cadrul Clasificarii activitatilor din economia nationala, actualizata potrivit alin. (1), unitatile si institutiile identifica, in functie de specificul activitatii principale desfasurate, codul CAEN aferent."


In Trendix, pentru setarea noului cod CAEN, se vor parcurge urmatorii pasi:
1. Selectarea codului CAEN din nomenclatorul disponibil la meniul Setari generale optiunea Configurare;
2. Introducerea procentului aferent noului cod CAEN, necesar pentru calcularea contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, in meniul Salarii optiunea Configurare.

Anexa care face parte integranta din hotararea mai sus mentionata, ce contine noile coduri CAEN si tarifele de risc aferente acestora, o puteti descarca sub forma de fisier EXCEL de aici: CAEN ANEXA 4

X
VREAU SA TESTEZ APLICATIA
X
* Denumire Client/Firma * Email-ul Dumneavoastra Nr. Dumneavoastra de Telefon Subiectul Mesajul
Trimite mesajul si testeaza aplicatia
Va multumim pentru interesul acordat. Cererea dvs. va fi procesata si veti fi contactat de un membru al echipei noastre in cel mai scurt timp.